Yeni bir iş kurmak, başlangıçların zor olanıdır. Yapacağınız işi iyi analiz etmek, pazarınızı belirlemek ve atacağınız adımlarda karşınıza çıkacak zorlukları tahmin etmek, kafa yormanız gereken önemli noktalardır. Bu noktaları belirlemeden işe başlamak, işinizi 2 katı daha çok zorlaştırır. Aynı şekilde, sahip olduğunuz bazı önemli becerilerinizi geliştirmeden başlamanız durumunda, başarıya ulaşma sürecinizi daha çok uzayabilir.

Bu yazımda, yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilere başlamadan önce geliştirmeleri gerektiğini düşündüğüm 10 farklı beceriden bahsedeceğim. Aynı zamanda, paylaşacağım becerilerini geliştirmek için hangi kaynaklardan yararlanmaları gerektiğini de kısaca yer vereceğim.

Şimdi gelelim asıl soruya. Hangi becerilerimizi geliştirmeliyiz?

  1. Excel

Microsoft Excel, günümüzde iş dünyasının en önemli programlarından biridir. Düşündüğümüz gibi sadece tablolardan oluşan bir programdan ötesini bize sunan excel programına hakim olmak, yeni bir işe başlarken bize yardımcı olabilecek en iyi iş arkadaşımız olacaktır. Excel ile veri analizleri, finansal hesaplamalar gibi birçok veri temelli çalışmaların üstesinden kolay bir şekilde gelebilirsiniz. Excel’i öğrenmek için ücretsiz binlerce kaynağa internet üzerinden ulaşabilirsiniz.  Örnek olarak inceleyebileceğiniz bir adres: https://bilgeis.net/tr/courses/40/microsoft-excel-de-on-muhasebe

2. Diksiyon

Yeni bir işe başladığınızda, ortaya çıkardığınız ürünü pazarlayıp, daha çok müşteriye ulaşmak için veya bir yatırımcının dikkatini çekmek için iyi bir diksiyona sahip olmanız işinize artı puan katacaktır. Topluluk önünde etkili şekilde hitabete sahip olmak için pratikler yapmanızı tavsiye ederim.  Etkili diksiyon, insanların vizyonunuzu ve kararlığınızı daha net şekilde görmesini sağlar.  Bu konuda çalışmalar yapabileceğiniz ücretsiz youtube kanallarını araştırmanızı tavsiye ederim. Örnek kanal: https://www.youtube.com/watch?v=F7lTGCZofNA

3. İş planlarını geliştirme

Girişimciliğin temelinde yatan faktörlerden biride iş planıdır. Her girişimcinin mutlaka uygulanabilir iş planına ihtiyacı vardır.  İş planı adımlarını geliştirmek, adım attığınız yeni işinizde size yardımcı olacaktır. İş planı metotlarına yönelik sınırsız kaynağı internet ortamında bulabilirsiniz. Örnek şablonlar üzerinde çalışarak, bu alanda ki bilginize yeni önemli noktaları ekleyebilirsiniz.

4. Veri Bilimi

Veri, her alanda olduğu gibi iş dünyasında da önemli bir yere sahiptir. Bir girişimci olarak, verileri başarılı şekilde okuyup, analiz edebilirseniz rakiplerinizin birkaç adım önünde olursunuz. Veri analist uzmanları ile çalışarak bu işi çözebilirsiniz. Ancak; kendiniz veri bilimine hakim olmanız durumunda hem paradan tasarruf edeceksiniz, hem de iş konularında daha bilinçli kararlar alma yeteneği kazanacaksınız.

5. Sosyal Medya’da pazarlama

Sosyal medya platformları reklam dünyasının büyük bir dilimini eline almış durumda. Girişimciler için reklam aracı olan sosyal medya platformlarında ki pazarlama süreçleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanızın faydasını fazlasıyla göreceksiniz.  Sosyal Medya da başarılı pazarlama stratejisini belirlemek sıkı ve doğru çalışmayı gerektirmektedir.

6. Arama Motoru Optimizasyonu

Yeni başlayacağınız iş için çok fazla sermayeniz yoksa, ücretli reklamlar sizin için uygun olmayabilir. Bu durumda arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda bilgi sahibi olmanız, ücretsiz şekilde dijital ortamda ön plana nasıl çıkacağınız konusunda yardımcı olacaktır. Google gibi aram motorlarında üst sıralarda olabilmek için bu konuda uzmanlaşmanızda fayda var.

7. Metin Yazarlığı

Üzerinden çalışılarak ortaya çıkarılan iyi bir metin, pazarlamanızın etkili olmasını sağlar. Satış içerikleriniz ile ilgili çalışmaları bu konuda hizmet veren şirketler veya şahıslar aracılığı ile çözebilirsiniz. Ancak yine diğer konularda olduğu gibi bu konuda da kendinizi geliştirmeniz hem kaliteli pazarlama stratejinizde hem de bütçenize yardımcı olacaktır.

8. Muhasebe Bilgisi

Şirket içerisinde ki muhasebe süreçlerini bire bir kontrol etmeniz zor olsa da muhasebe konularına yönelik kendinizi geliştirmeniz ve muhasebe bilgileri edinmeniz, muhasebe süreçleri konusunda fazlasıyla yardımcı olacaktır. Ön muhasebeler hakkında bilgileri birçok youtube kanalında öğrenebilirsiniz.

9. Proje Yönetimi

Şirkete yönelik atacağınız adımların en verimli ve en kontrolü yolunu bulabilmek için, proje yönetimine yönelik bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu konuda alacağınız eğitimler birçok konuda üst düzey çözüm metodolojilerini üretmenizi sağlayacaktır.

10. Genel Beceriler

Başarılı girişimciler ve yöneticiler öğrenmeyi asla bırakmazlar. Alan dışında ki becerilerinizde geliştirmeye zaman ayırmalısınız. Kitap okuma, herhangi bir konuda araştırma yapmak, sosyal bir etkinliğe katılmak gibi.

Sizin bu konuda yapmış olduğunuz bir çalışmanız varsa, yorum yazarak benimle paylaşabilirsiniz 🙂

Kategori: