Öğrenme Yönteminizi Keşfedin! Başlıklı bir yazı okumuştum. Sonrasında bu konuda fikirlerimi paylaşma ihtiyacı duydum. Yaptığı işte başarılı olmak için yapılması gerekenleri araştırıpta uygulayanların sayısının ülkemizde sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Türünün nadir örneği olarak gösterilen bu insanların yaptıkları ve izledikleri yoldan ziyade, ulaştıkları sonuçlar ile ilgilendiğimiz bir gerçek. Vay be! Bak nasıl para kazanıyor, adam patron olmuş, kadına bak neler neler yapıyor… Şeklinde tepki kalıplarının varlığına şahidim. Sorunun temeli bana göre, bize aşılanamayan alışkanlıklardır. Okula gittiğimiz ilk gün itibariyle, ders çalış diye baskılara maruz kalıyoruz. Ama biri de çıkıp nasıl çalışmamız gerektiğini tam olarak anlatmıyor. Belirlenen tek bir çalışma stili, binlerce farklı düşünen, farklı öğrenme yetisine sahip insana aşılanmaya çalışılıyor.

Okullarda veya başka eğitim noktalarında bulunan rehberlik hizmetlerinin, istediğimiz sonuçlara varmamız konusunda yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu sonuca varmama sebep olan çok fazla konu var. Mesela, okul yıllarımda tüm öğrencilere aynı çalışma programının verildiğini bilirim. Sabah: 08:00 da uyan 08:30 da kahvaltı 09:00 da dersin başına otur, oradan 40 dakika kalkma gibi bir sürü farklı versiyona sahip aynı mantıkla ilerleyen programlar. Bu programların uzağında, insanların öğrenme stilleri ile ilgili yapılmış ve halen yapılan binlerce araştırmanın olduğunu da düşünürsek, okullarda bireylerin öğrenme konusunda ki yetersizliği sonucuna varmamız şaşırtıcı olabilir mi? Herkesi üniversiteli yapma, üniversiteli derken de sadece belirli bölümlere yoğunlaştırmak, zamanla insanın öğrenme, kendini geliştirme yetisini ortadan kaldırıyor. Okullarda öğretilenlerin, bireyler arasında ne işe yarayacak düşüncesi yaratması oldukça kaygı verici bir durum.

Sonuç olarak;

Herkese standart yüklenmeye çalışılanların kaybettirdiklerini, görmemezlikten gelmeye devam ettikçe herhangi bir değişim, gelişim söz konusu olamaz. Sistemden beklemediklerimiz konusunda bizler neler yapabiliriz, bu sorunun cevabını araştırmalıyız. Öncelikle, hangi öğrenme yöntemiyle daha verimli olabiliyorsunuz bunu tespit edin. Tespit ettiğiniz yöntemleri ile attığınız her adımı kayıt edin, yani kendiniz için gelişim raporları tutun. Her zaman kısa yoldan gitmeyi aklınızdan çıkarın. Ufak detayları atlamayın. Bilgi havuzunuzu sürekli güncelleyin. Deneyimledikçe, yeni öğrenme rotaları çizin. Öğrenmenin sınırı yoktur, bu yüzden başarılı bir kariyer istiyorsanız, iyi olanı istiyorsanız, erinmeden ve yılmadan  iyi bir öğrenci olmayı sürdürün. Öğrenmeye devam ettikçe, yeni fırsatların kapınızı çaldığını fark edeceksiniz.

Kategori: