Kendine saygı, kolay elde edilebilen bir yetenek değildir. Günlük yaşantımızda çevremizde bulunan insanların, sürekli olarak değersiz hissettirmeye çalıştıkları bir gerçek. Diğer bir gerçekte şu ki, kendimize saygı duymayı öğrenmediğimiz takdirde, gereksiz insanların ön yargılarına kapılarak kendimizi feda etmeye devam edeceğiz. Hikayelerimizi her ne kadar kendimiz yazıyor gibi görünsek te, sevdiğimiz ve hoşlandığımız bir hayatı yaşadığımızı düşünsek te her zaman, başkalarının, bizim hakkımızda ki düşüncelerini merak ediyoruz. Hangi düşünceleri değerli bulup, kabulleneceğimize karar verecek kadar, olgun düşüncelere sahip miyiz, bilemiyorum.

İnsanların söylediklerine çok fazla takılıp kalarak, kendimize fazlasıyla eziyet ettiğimiz acı bir gerçek. Sosyal Medya mecralarında karşılaştığım olumsuz yorumları analiz ettiğimde, insanların büyük bir kısmının mutsuz olduğunu ve acılar içinde kıvrandığını görüyorum. Ve bu olumsuz durumu, başkalarına bulaştırmak için özel bir efor harcadığını da görüyorum. İnandığı bir iş için adım atan birçok insanın, kaybetmesine neden olan, diğer insanların önyargılarıdır. İnsanların başarılarına destek olmak yerine, kaybetmelerini izlemek toplumsal yaramızdır. İnsanların cesaretlerini kırmak, aldıkları risklerin dünyanın sonuymuş gibi yorumlanması, kimin menfaatlerine hizmet ediyor diye düşündünüz mü hiç? Bazı insanlar, cesaretli insanların, cesaretlerini çeken negatif mıknatıs gibidir. Düşüncelerinden emin olmayanlar, bu mıknatıslar için bulunmaz nimetlerdir.

Tüm olumsuzluklara karşı herkesin atacağı adım farklıdır. Bence; çevrenizde, sürekli olarak olumsuz enerji yayan insanlar varsa, ayıklamaya başlamalıyız. Her şeyden önce kendimize saygı göstermeliyiz, düşüncelerimize sahip çıkmalıyız. Başkalarının beklentilerine cevap vermek için değil, kendi beklentilerimize imza atmak için adımlar atmalıyız. Kendimiz için, iyi hissettiklerimizi yapmalıyız. Bu, hatalar yapmadığımız anlamına gelmiyor. Doğrusuyla, yanlışıyla sorumluluğu üstlenmek anlamına geliyor. Doğruyu kabul ettiğimiz kadar yanlışlarımızı da kabul etmemiz bizi daha da güçlendirecektir. Ben buyum diyebilmek, her şeyden önce kendimize saygı göstermenin yolunu açacaktır.

Öyleyse kendimiz için harekete geçelim. Vereceğimiz kararlarımız ne olursa olsun, iyisiyle, kötüsüyle tüm sorumluluğunu üstlenelim. Başkalarının, hayatımızı etkileyen sebepler olarak yer almasını engelleyelim. Olumsuzlukları analiz edelim, dersler çıkarıp ve daha doğru bir yöne gidebilmek için yollar açmasına izin verelim. Başkalarını suçlamayı bırakalım, aynada kendimize bakmaktan korkmayalım. Kendimize olan saygımızı kazandığımızda zafere ulaşmış olacağız.

Kendi içimizde kocaman çığlıklar atarak, kendimize kabul ettirelim; Kimse, yolumuza engel olamaz…

Kendimize saygı duymamız, hayatta ki en büyük gücümüz olacaktır. Bunu başardığımız takdirde, tüm kapılar bizim için açık olacaktır.

Kategori: