Kağıt dağınıklığı yaşayan biri olarak, mevcut durumu nasıl iyileştirebilirim diye çok düşündüm. Düzenli, tertipli bir masa düzenine her zaman özeniyorum ama gerçekleştirme konusunda başarılı olduğumu söyleyemem. Konuyla ilgili ufak bir araştırma yaptım ve sonuç olarak kağıt dağınıklığı ile nasıl başa çıkılabilir konusunda bir şeyler öğrendim ve sizler ile paylaşmak istedim.

Evet, doğru duydunuz, bugün kağıt dağınıklığını azaltmanın, bazı harika yollarını paylaşacağım. Böylelikle, temiz, dağınık olmayan çalışma ortamlarının keyfini çıkarabileceğiz.

1-Gereksiz postaları bekletmeden geri dönüşüme gönderin.

Posta kutunuza gelen ve gereksiz olduğuna emin olduğunuz postaları hiç bekletmeden çöpe atın. Bekletmeden atacağınız gereksiz postalar, çalışma masanızı veya tezgahlarınızı işgal etmeye fırsat bile bulamayacaktır.

2-Faturalarınızı online ödeyin ve E-Faturalar Kullanın

Aldığınız tüm hizmetler için E-fatura kullanın. Aylık düzenli gelen faturalarınızı e-posta yoluyla gönderilmesini istemeniz, faturalardan kaynaklanan gereksiz kağıt yığılmalarından sizi kurtaracaktır. Tüm hizmetler başlangıç olarak size e-fatura hizmeti sunmaya bilir ancak sunanları hızlı bir şekilde kullanmaya başlamanızı öneririm.

3-Abone olduğunuz dergi sayısını azaltın.

Daha önce birçok dergiye aboneydim. Düzenli olarak aylık gelen dergilerin %50 sini belirli bir zaman sonra okumadığımı fark ettim. Bu dergilerin, zamanla kitaplığımda ve çalışma masamda oluşturduğu yığılma, suçluluk hissettirmeye başlamıştı. Sadece okuduğum birkaç dergi dışında ki tüm aboneliklerimi iptal ettim. Böylelikle hem zaman ayıramadığım dergileri okuyamamanın verdiği suçluluk psikolojisinden kurtuldum hem de ciddi anlamda kağıt dağınıklığından kurtuldum. Bu dağınıklıktan kurtulmamım cüzdanıma da olumlu yansıdığını söyleyebilirim 🙂

4-Tekrar okumayı düşünmediklerinizden kurtulun.

Herhangi bir kitap, dergi veya gazeteyi okuduktan sonra, tekrar okumayı düşünmüyorsanız. Onları paylaşmaktan ve geri dönüşüme göndermek konusunda kararsız kalmayın. Kütüphanenizde tutmak istemediğiniz, okuduğunuz kitapları yaşadığınız şehirlerde ki kütüphanelere bağışlayabilirsiniz veya kitap okumayı seven bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.

5-Önemli belgelerinizi saklama süresini planlayın.

Saklamanız gereken önemli belgeleriniz varsa, belgelerin geçerlilik süresini göz önünde bulundurarak ve ihtiyaç durumunuza göre değerlendirip, saklama sürelerini planlayıp, basit bir şekilde dosyalayınız ve dosyalarınızı saklayabileceğiniz bir dolap belirleyin. Evraklarınıza ulaşmanız daha kolay olacaktır. Zamanı doldukça, evraklarınızı düzenli olarak geri dönüşüme gönderiniz.

6-Notlarınız için dijital araçları kullanın.

Bazı insanlar not defterlerine ve renkli not kağıtlarına hayrandır. Ancak bu durum ciddi anlamda kağıt dağınıklığına neden olmaktadır. Not defterleri ve not kağıtları yerine, dijital not araçları kullanılabilir.

Ben; Google tarafından geliştirilen Google Keep ve Google Dokümanlar uygulamalarını kullanıyorum. 7/24 çevrimiçi not alabiliyor, her yerde notlarıma ulaşabiliyorum.  Bu uygulamalar ile ilgili detaylı bir blog yazısı yayınlamayı da düşünüyorum. Ayrıca akıllı telefonlarda da not alabileceğiniz mevcut bir çok uygulama bulunmaktadır.

7-Her yıl düzenli evrak temizliği yapın.

Sakladığınız, hiçbir geçerliliği kalmamış veya gözünüzden kaçıp odanızın bir yerlerinde unuttuğunuz evraklardan kurtulmak için yılda bir kez, evrak temizliği yapmanızı öneririm. Bu temizlik sayesinde dosyalarınızı kontrol altında tutma şansınız olacaktır hem de kağıt dağınıklığından büyük oranda kurtulmanızı sağlayacaktır.

8-Dijital arşivleme araçları kullanın.

Not alabileceğiniz, günlük rahat bir şekilde kullanabileceğiniz dijital araçlara yukarıda örnek vermiştir. Aynı şekilde, uzun saklamanız gereken evraklarınız içinde dijital arşivler oluşturabilirsiniz. Yine bu konuda size yardımcı olacak bir çok uygulama mevcut. Saklamanız gereken evrakları tarayıp, kategorilerine göre düzenleyebilir, ihtiyacınız olması durumunda kolayca ulaşabilirsiniz.

Kağıt dağınıklığından kurtulmak için sizin de ipucunuz varsa yorum kısmında benimle paylaşabilirsiniz.

Kategori: